Zašto je septembar tako poseban?

Kada pomislimo na 1.septembar,mišljenja svih nas o tom datumu su podeljena.Neke asocira na školu,neke na kraj leta i godišnjeg odmora,neke na pripremu zimnice i cepanje drva... Mene lično na rođendane.
Bilo kako bilo,baš ovaj mesec kod većine nas budi neku emociju,pozitivnu ili negativnu to je već individualno.

 Nekako najzanimljivija i tako jedinstvena stvar kod septembra je to da je jedini mesec u godini koji ima isti broj slova u imenu,kao što je njegov redni broj u godini.To znači da se reč S-E-P-T-E-M-B-A-R(9 slova) poklapa sa njegovim devetim mestom na kalendaru.

Septembar je u vreme drevnog Rima bio sedmi po redu,a godina je imala samo 10 meseci.Takav kalednar je imao 355 dana i zvao se Mesečev ili lunarni.

Kasnije je Cezar dodao još dva meseca,januar i februar,a kalendar nazvao Julijanski.

Svi smo u školi učili šta je Jesenja ravnodnevnica.I ona se dešava u septembru,tačnije 23.kada se zvanično završava leto,a počinje jesen.Tada i dan i noć traju po 12 sati.

Stručnjaci za statistiku kažu da se najviše beba rodi baš u ovom mesecu i da su po nekom nepisanom pravilu te bebe na rođenju lakše od beba rođenih u ostalim mesecima.U mom slučaju ovi stručnjaci su u pravu.

Još jedna stvar koja je zanimljiva u vezi ovog meseca su venčanja.Stari običaji kažu:"Udaj se/oženi septembra u crkvi i život će ti biti bogat i dobar".Kao najpovoljniji dan za sudbonosno DA smatra se sreda.








Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ruže od papira...kako napraviti....

Ideje za poklon...

Kako pobediti loš dan?

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)