Godišnjica braka-nazivi,običaji i verovanja


 Šta je potrebno za srećan i stabilan brak?Za onaj koji traje zauvek,od dana kada ste odlučili da kažete sudbonosno "DA" i zakleli se jedno drugom na ljubav i vernost?


I ovo su pitanja sa 1000 odgovora jer pojam "srećan brak" za svaku osobu ima drugačije značenje.

Neki sreću vide u međusobnom poštovanju i poverenju.Neki u prijateljstvu,vernosti,osećaju pripadanja.Ima i onih koji "srećan brak" vide kao onu "ludačku" ljubav i "nenormalno" jaku strast.A postoje i parovi čiji "srećan brak" predstavlja samo ono materijalno.

I svi oni mogu da budu u pravu i srećni ali samo pod uslovom da sebi pronađu osobu sa sličnim stavovima i razmišljanjem,odnosno onu koja im po svemu odgovara.


Današnji post je posvećen 30.godišnjici braka koju su u aprilu proslavili moji roditelji.Ako pogledamo njihov brak možemo da pronađemo mnogo stvari koje su potrebne za sreću.Od zaljubljenosti u tinejdžerskim godinama,preko mnogo srećnih i teških trenutaka do "sitnica" i skoro svakodnevnih "dokaza" ljubavi.

Baka i deka su 50.godišnjicu-Zlatnu svadbu proslavili 2016. tako da u nastavku pišem i njihove savete za srećan brak.


I moji roditelji i baka i deka se slažu da je za srećan brak najvažnija definicija:"Ljubav se čuva i gradi svaki dan".Venčanjem niste "završili posao".


Za svaku godišnjicu braka vezuju se neki običaji i verovanja,a onekoje se računaju kao jubilej se proslavljaju i predstavljaju neke od najbitnijih događaja u životu.Svaka godina provedena u bračnoj zajednici u narodu ima svoje ime,a mi će danas da posvetimo pažnju samo onima koje su "najbitnije" i "okrugle".


Pamučna svadba (1.godina braka)-Svi znamo koliko je pamuk nežan,mek,osetljiv ali i jako prijatan materijal.E upravo takva je i prva godišnjica.Mladenci su još uvek pod utiscima,još se ne poznaju kako treba ali je skoro sve izuzetno prijatno.Prva godišnjica se obično slavi u dvoje,na neki romantičan način ili putovanjem,odnosno "ponavljanjem medenog meseca".


Drvena svadba (5 godina braka)-Mnogo puta smo svi bili u prilici da čujemo kako je peta godina jedna od najkritičnijih i da baš tada može lako da dođe do pucanja i razvoda.Stari običaji kažu da je za petu godišnjicu dobro da partneri jedno drugom poklone neki predmet od drveta.Drvo ne samo da je simbol čvrstine i stabilnosti,već označava i rast i razvoj.


Bakarna svadba (7 godina braka)-I za sedmu godinu kažu da je jako kritična.Prema nekim istraživanjima najveći broj razvoda se dešava u ovoj godinii to najčešće razvoda čiji je uzrok neverstvo jednog ili oba partnera.Generalno,7 godina nije malo i većini sasvim dovoljno da shvate da li sa nekim mogu ili ne.I ovde imamo narodno verovanje koje kaže da za sedmu godišnjicu partneri treba jedno drugom da poklone neki predmet od bakra,koji će da stoji na vidljivom mestu u kući.


Ružina svadba (10 godina braka)-Ako ste uspeli da provedete deceniju u braku Čestitam jer prema statistici više od pola parova se razvede pre toga.Ruže su prelepe,divno mirišu,imaju mnogo simboličnog značenja ali imaju i trnje.U prevodu,uživaćete u svim lepotama koje ruža može da ponudi ili ima da se izbodete,a kod nekih verovatno i jedno i drugo.Stari običaji kažu da se za 10 godina braka organizuje velika proslava sa puno zvanica.(U ovom trenutku nemoguće zbog epidemije).


Kristalna svadba (15 godina braka)-U nekim krajevima zovu je i staklena svadba.U svakom slučaju i staklo i kristal su lepi materijali,od njih pravimo neke od najboljih ukrasnih i ukrasno-upotrebnih predmeta ali mogu ozbiljno da vas povrede ako nepažljivo rukujete njima i polomite ih.I ovde stari običaji imaju svoju reč i kažu da je dobro da tada partneru poklonite nešto od kristala,odnosno stakla.


Porculanska svadba (20 godina braka)-Ok,ako slavite ovu godišnjicu pojeli ste već mnogo soli zajedno.A običaji kažu da tog dana jedete i iz porculanskog posuđa koje je novo,kupljeno za tu priliku.Pravi se malo slavlje samo za najbližu porodicu i prijatelje.


Srebrna svadba (25 godina braka)-Prošla je već četvrtina veka,što znači da ste najverovatnije više u braku nego što ste bili slobodni.Za tu priliku partneri jedno drugom treba da poklone komad nakita od srebra.


Biserna svadba (30 godina braka)-Upravo ovaj broj 30,koliko su moji roditelji u braku,zaslužan je što sam odlučila da napišem ovaj post.Za bisernu svadbu običaji su malo drugačiji.Jedni kažu da muškarac ženi treba da pokloni bisernu ogrlicu,a da ona njemu ne kupuje poklon.Dok drugi kažu da partneri zajednički kupuju neki predmet sa motivom bisera ili vode za kuću.U svakom slučaju 30 godina je jedan ozbiljan broj.


Rubin svadba ( 40 godina braka)-Rubin je dragi kamen crvene boje,boje ljubavi,strasti i posvećenosti.Za ovu godišnjicu partneri razmenjuju poklone od rubina.


Zlatna svadba (50 godina braka)-Pola veka u braku,zvuči nestvarno naročito ako uzmemo u obzir današnje standarde.Za zlatnu svadbu običaj je da se organizuje "ponovljeno venčanje",negde to zovu i "obnova bračnih zaveta".Pravi se veliko slavlje(i to je u ovom trenutku nemoguće onima koji treba da slave,zbog virusa).Prema verovanju,to slavlje organizuju i plaćaju deca pračnog para koji slavi.Kao što su na dan venčanja razmenili burme,za Zlatnu svadbu supružnici ponovo jedno drugom poklanjaju nakit od zlata.


Dijamantska svadba (60 godina braka)-Ova godišnjica se jako retko obeležava,a običaji za nju kažu da supružnici razmenjuju nakit od dijamanata.


Krunski dragulj (70 godina braka)-I ova godišnjica se retko obeležava,lično ne znam nijedan par koji je proslavio,pa ne znam ni neki običaj vezan za nju.


Za 80 ili više godina zajedničkog života ne postoje nazivi,krunski dragulj je poslednja godišnjica koja ima ime.


Kažu da je u ljubavi "Sve dozvoljeno" i ja se slažem sa tim ali samo ako to "sve" ne povređuje partnera.


Zato svi oni koji su proslavili ove "okrugle" godišnjice savetuju da uvek dobro razmislimo pre nego kažemo "DA".Da biramo srcem ali uvek povedemo i zdrav razum sa sobom.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ideje za poklon...

Ruže od papira...kako napraviti....

Kako pobediti loš dan?

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)