Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Za sve nas ljubitelje dekoracije,pored sitnica koje krase naše kuće i stanove,dvorište takođe predstavlja idealno mesto za kreativne ideje.

Bez obzira što je već skoro polovina proleća,uvek je pravo vreme za sređivanje i ukrašavanje.

Kada sa ulice pogledamo neku kuću,upravo je dvorište prvo što vidimo.Već znamo koliko je prvi utisak važan.Upravo zato je i bitno da bar malo pažnje posvetimo dekoraciji dvorišta.

Što se cveća tiče najčešće biram one vrste koje su višegodišnje i  ne zahtevaju komplikovanu negu.Važno mi je i da cveće lepo izgleda i traje dugo.

Kod nas je dvorište podeljeno na deo za sedenje,deo za auto i manji travnjak sa cvećem.

Centralno mesto zauzima velika jelka.Nekoliko manjih nalazi se baš uz samu ogradu i one su "zadužene" za privatnost i novogodišnje čarolije.Sve izgledaju lepo tokom cele godine.Prema starom verovanju zimzelene biljke čuvaju kuću i štite je od negativnog uticaja koje može da dođe iz spoljašnje sredine.

Odmah posle zimzelenih biljaka,najviše pažnje privlači Magnolija "Suzan".Ona može da raste i do 3,5m u visinu.Cveta krajem marta,a njeni cvetovi su ljubičasti sa spoljašnje,beli sa unutrašnje strane.Iako stvarno lepo izgleda kad procveta,mislim da je mana ove vrste to što sam cvet vrlo kratko traje,možda oko dve nedelje.Posle toga ljubičasto-bele latice opadaju,a sama magnolija izgleda previše "obično".
Magnolija "Suzan"-rano proleće



Pored cveća u dvorištu se nalaze i detalji od kamena.Ponovo je u pitanju staro narodno verovanje po kome je kamen simbol snage i stabilnosti u kući.
Najupečatljivija je svakako staza koja vodi od kapije do ulaznih vrata.I za nju postoji narodno verovanje koje kaže da je bitno da ona bude prava,sa jasnim ivicama i naravno napravljena od čvrstog materijala.

I ruže u roze boji deo su dekoracije.One su obezbedile nežnost i onu lepotu koju samo roze boja ima.Ne znam kako se tačno zove ova vrsta,a ono što znam je da cveta sredinom maja i da je svake godine sve raskošnija.Ne zahteva posebnu negu,osim zalivanja jedino je važno da se nalazi u delu dvorišta gde ima najviše sunca.
Roze ruže

Običaji kažu da ako želite nekome da se zahvalite poklanjate buket tamno-roze ruža,a ukoliko ste dobili svetlo-roze buket,osoba koja vam ih je poklonila pokušava da dobije vašu naklonost.



Keramičke,figurice od gipsa i betona nikada ne izlaze iz mode.Kao ni svećnjak od stakla,školjke,ručno oslikano staklo...


Uča
Stakleni svećnjak
Jedna od najlepših biljaka koje imamo je svakako hosta(meni omiljena),raskošni,dvobojni listovi jednostavno privlače pažnju.Letnje cveće koje voli polu-senku i ne zahteva puno pažnje.
Sve podvrste ove biljke idealne su za rast na tlu,saksiji ili žardinjeri.

Cveće i figurice u kombinaciji uvek izgledaju privlačno i moderno.

Kaže se da svaka kuća treba da ima Čuvarkuću.I za ovu biljku postoje brojna narodna verovanja,mnogi kažu i da je magična.Ima puno podvrsta ali uglavnom je nije teško prepoznati.Zeleni zvezdasti cvetovi sa crvenim vrhom.
Petuniju često nazivaju "Balkanska lepotica" i "Zvezda svakog balkona i dvorišta".Isto imamo puno vrsta koje vole sunčeve zrake i zahtevaju zalivanje jednom dnevno.
Za razliku od petunija ukrasna kopriva voli polusenku.
Surfinija je za osunčani deo dvorišta,ima prelepe,raznobojne cvetove i osetljiva je na višak vode.

























Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ideje za poklon...

Ruže od papira...kako napraviti....

Kako pobediti loš dan?

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)