Noćna mora zvana "Štikle"-Kako hodati na štiklama bez muke i bolova?


 Da,videli ste prelepu elegantu haljinu koja kao da je krojena baš za vas ili moderne pantalone koje nisu za svaki dan.Ni jedno ni drugo ne možete da ukombinujete uz patike,a ni ravne cipele nisu dobra opcija.Na štiklama se ne snalazite...i tako vrtite se u tom začaranom krugu,mrzite sve modne dizajnere i stiliste i onog ko izmisli štikle.


Sve smo se bar jednom našle u navedenoj situaciji(neko ranije neko kasnije) i bar jednom se zapitale zašto nismo rođene kao muškarac.


Koliko puta se desilo i da posle par sati u prelepim cipelama na štiklu kažete:"Nije ovo za mene" i vratite se dobrim starim patikama.



Ukoliko ste se prepoznale u ovoj priči,prvo što treba da znate je da takve cipele nisu rezervisane samo za manekenke i misice,već da svako može da nauči kako da pravilno,lepo i elegantno hoda u njima.To se uči,vežba i (da se ne lažemo) treba vremena i upornosti.



U tinejdžerskom periodu i po završetku srednje škole bavila sam se manekenstvom,tako da sam hod na štiklama savladala sa 14 godina.

Slika iz 2014 godine-Modna revija rezervisana za poslovnu odeću.Tada smo pistom ponosno prošetale mama(levo) i ja.

I čak ni u školi za manekenstvo niko ne očekuje od vas da na štiklama hodate kao da ste se rodile sa njima,već postoji određen period u kome učite kako se hoda.U zavisnosti od osobe do osobe (uz vežbu bar 2 puta nedeljno)treba od 1-4 meseca.Ja sam naučila za 2.


-Za sam početak izbor cipela je najvažniji.Ako izaberete neudobne cipele koje ne odgovaraju vašem obliku noge,od previše tvrdog materijala,sa mnogo tankom i visokom štiklom ili broj manje ili veće-zaboravite na uspešno hodanje,odustaćete i pre nego počnete.

Najbolji izbor su cipele koje su vaš broj(ni manje ni veće) i one koje je neko bar jednom nosio(npr. mama,sestra ili drugarica). 

Ako kupite nove cipele i počnete u njima da vežbate,završićete sa bolovima u nogama i potrošenom kutijom hanzaplasta.


-Za vežbu birajte cipele sa punijom,stabilnijom štiklom i bar malom platformom na prednjem delu gde su prsti.

Ako izaberete takozvanu "ekser štiklu" i skroz ravan prednji deo, u tašnu stavite baletanke.


-Dok se ne naviknete na štikle birajte one sa zatvorenim prstima,kako vam kaiševi od sandala ne bi stvarali dodatne muke,a noga pri svakom koraku "klizila".


-I sama visina štikle je važna.Ako prvi put obujete štikle od 12 cm i tako odete u grad,vratićete se noseći ih u rukama ili (ako se baš mnogo iznervirate) bacićete ih u kontejner.

Birajte štikle visine od 5-7 cm jer bilo kako bilo udobnost je najbitnija,naročito u početku.Kako vreme bude prolazilo biće sve lakše i lakše sve dok vam u jednom trenutku hod na 12-icama ne bude nikakav problem.


-I samopouzdanje je važno.Ako ste savile kičmu toliko da vam Kvazimodo zavidi,a kolena vam "propadaju" izgledaćete smešno.Ispravite se, hod na štiklama to zahteva.


-Često čujem savete da pre nego počnete da nosite štikle treba da naučite hod na punim platformama.To nikako ne može da bude istina.Ako dobro hodate na punoj platformi od plute to nije nikakav znak da možete bez problema na 12-ice.Platforma je mnogo udobnija jer tada noge ne trpe nikakvo opterećenje ili je ono jako malo,što nije slučaj sa štiklama.

 

Visoke štikle izgledaju lepo u mnogim prilikama.U svečanim ili ležernim,a kada se naviknete poželećete da ih nosite skoro svaki dan.Međutim,postoje i situacije kad one nisu najbolji izbor.Jedna od njih je vožnja.

Štikle nisu predviđene za vožnju,takve cipele na papučici gasa izgledaju dobro samo u filmovima i na slikama.U stvarnosti to može da bude jako opasno.Vozite u ravnoj i udobnoj obući,a ako je potrebno prezujte se u kolima kad uđete,odnosno izađete.Vožnja nije zezanje,a i niko ne vidi šta nosite dok vozite,čak ni vi sami.


Trikovi


Zalepljeni prsti


Već dugo na internetu mogu da se pronađu tekstovi,slike i video klipovu u kojima devojke savetuju da za lakši hod na štiklama zalepimo dva prsta jedan za drugi na nogama.Kažu da to pomaže i da se napor koji štikle same po sebi stvaraju ne oseća.

Probala sam ovaj trik i nisam primetila nikakvu razliku.Međutim,poznajem žene koje su pokušale isto i kažu da su mogle da đuskaju i hodaju celu noć,a da ih noge nisu bolele.Izgleda da trik deluje na svaku osobu različito.


Silikonski ulošci napravljeni specijalno za cipele sa štiklom


Ovo zaista pomaže jer što je mekše gazište cipela je udobnija.Tako da vredi izdvojiti novac za ovakve uloške.


Nove cipele premažite kremom za ruke ili mlekom za telo


I ovaj trik sam probala,kod mene se pokazao  uspešan kad su u pitanju kožne sandale.Mleko za telo je kaišiće od sandala učinilo mekim i čak kod prvog nošenja sandala je bila udobna i kaišići se nisu "urezali".

 

Popravka obuće(posebno cipela sa štiklom)


Ima dobar razlog zašto postoji zanimanje OBUĆAR.Čak ni najači super lepak(kupljen na trafici) ne može da zalepi štiklu tako dobro da možete normalno da ih nosite(naučila na teži način).Postoji i razlog zašto se za to koristi specijalan obućarski lepak.Lepljenje obuće u kućnim uslovima može samo da ošteti cipele i dovede do ozbiljnih povreda ako vam štikla pukne(odlepi se) u toku hoda.

 Sad kad znate neke od osnovnih stvari ostaje samo da pronađete svoju omiljenu boju cipela i krenete da vežbate.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ideje za poklon...

Ruže od papira...kako napraviti....

Kako pobediti loš dan?

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)