Ideje za dečiji rođendan...
Evo završila se proslava koju smo organizovali sinu za drugi rođendan.Trajala skoro ceo vikend,bilo je odlično i naravno naporno.
Kada odlučite da pravite proslavu kod kuće prvo pravilo bi moglo da glasi:"Biti domaćin takve žurke je najbolja i najzahtevnija stvar u isto vreme".
Primetićete da se posao od "15 minuta" pretvorio u posao od najmanje 1h.Činiće vam se da sve može brzo i lako,ali najčešće vam se samo učinilo.
U to ime danas delim nekoliko "pravila" za uspešnu kućnu žurku.
-Prvo i svakako najvažnije,obezbediti prostor u kome će gosti da sede i uživaju.Bez obzira na broj gostiju koji planirate,najbolje bi bilo da izaberete najveću prostoriju u kući.
Prostoriju u kojoj ljudi mogu komotno da sede,ustanu,pomeraju se...Nije poenta da guraju i gaze jedni druge.
Bez obzira na to koliko mesta ima uvek se dešava da neko nešto prospe ili polomi...To ne možete da sprečite,ali možete da pre početka izbacite tepihe i staze,kao i stvari čije održavanje nije lako.Takođe,ako ste u mogućnosti koristite plastične stolice,ne one tapacirane koje koristite svaki dan,kako se ne bi oštetile ili uprljale.
Većina nas ne može iz sobe da izbaci ugaonu garnituru,fotelje ili kauč,pa su takve stvari dobrodošle na žurku.Obavezno ih prekrijte nečim,kad već stolice ne možete ovo je mnogo lakše.
Mi se uvek potrudimo i da sa zidova pomerimo sve ramove,ogledala i druge stvari koje neko može slučajno da obori i razbije.Isto tako gledamo da sto i stolice budu što dalje od zavese.
Kada obezbedite funkcionalnost,nikako nemojte da zaboravite na estetiku.Potrudite se da bar koliko toliko uklopite boje i nađete nešto što je dekorativno.Nijedan prostor nije potpun bez detalja.
Kod nas je prostor izgledao ovako:
-Kada ste rešili prostor,vreme je da se pozabavite hranom i pićem.Sve to pripremajte najmanje dan ranije.Isto tako čaše,tanjire i sve ono što vam je potrebno od posuđa isto spremite dan ranije.Kako bi kada dođe vreme za postavljanje stola sve bilo čisto,suvo i spremno.I ovde obratite pažnju na estetiku,neka posuđe i pribor bude,ako ne isto onda bar slično.
Što se hrane tiče prvo pravilo glasi:"Neće da bude malo i niko neće da ostane gladan".Ne preterujte,svi to radimo,ali nema potrebe.Ako vam dolazi 10 ljudi nema potrebe da kupujete 5kg roštilja.Nema razloga ni da kupite 4 gajbe piva,jer ne vole svi pivo.Neka bude od svega po malo.Stari ugostitelji kažu litar po osobi u proseku,neko popije toliko,neko više,a neko popije samo jednu čašu.
Koliko god veliki frižider da imate,mesta za piće nikad neće da bude dovoljno.Svi vole hladno,nebitno da li je alkohol ili sok,pa smo mi pronašli drugo rešenje.
U obične balone sipajte vodu i tako ih zamrznite.Nađite neku plastičnu veću posudu u nju stavite zaleđene balone i piće.Kako se led bude topio,voda ostaje u balonu,nema nereda,a vi imate npr.hladno pivo,kao na slici.
Uglavnom,kada pozivamo ljude kući,to su obično oni najbliži,koje najbolje poznajemo pa znamo ko šta voli da jede i pije.Ako znate da npr.niko ne voli preterano supu,nema potrebe da je kuvate.Ne spremajte ni 4 različita jela,jedno je sasvim dovoljno.
I ovde je estetika važna pa se potrudite da,uglavnom predjelo bude lepo dekorisano.Npr.ovako:
"Pečurke" od kuvanog jaja i paradajza su lep detalj,kao i slana ruža,čije su latice od nekog suhomesnatog proizvoda.
-Za mene najbolji deo svakog rođendana je torta.Ukoliko slavite(kao mi sada) rođendan baš malog deteta,imajte u vidu da je to rođendan za odrasle.Još nije počela škola ili vrtić,tako da su tu uglavnom stariji gosti i možda po neko dete.
Razmišljajte o tome kada pravite ili naručujete tortu.Opet stari ugostitelji kažu: za odraslu osobu 120-150g dezerta.Tako da ni ovde ne preterujte i ne naručujte tortu od 5kg za 10-15 ljudi.
Estetika,odnosno sam izgled torte je najvažniji i zavisi isključivo od toga šta slavljenik voli.U našem slučaju su to bila vozila i slatkiši.
Što se ukusa tiče,sami birate da li će da bude voćna ili čokoladna,ali vodite računa o tome da li je neko od gostiju alergičan na neki sastojak.
Alergije nisu šala,mogu da budu izuzetno opasne,naročito one na voće.U našem slučaju kivi nikako nije smeo da bude deo priče.
Mi smo imali dve torte,jednu od mame i tate,drugu od bake i deke,obe su bile vrh,a kako su izgledale možete da vidite na slikama na početku teksta.
Recept i za jednu i za drugu u narednom postu.
Kada gosti odu,zadovoljni i srećni,domaćinima ostaje "najgori" deo.Čišćenje i pranje sudova,mnogo čišćenja i mnogo pranja sudova....Srećno...
Коментари
Постави коментар