Film "Sam u kući"...iz mog ugla


Jedan od omiljenih prazničnih filmova ove godine proslavio je svoj 30. rođendan.Verovatno nema mnogo ljudi koji nisu pogledali bar jedan od 5 delova ove izuzetne,porodične komedije.


Još novembra 1990 godine,Kris Kolambus je svojom režijom omogućio da i starije i mlađe generacije uživaju i bar 1h ne skidaju osmeh sa lica.Kad se gleda prvi put ni valjanje od smeha nije isključeno.


Prvi deo-Kao što sam već napisala,premijerno je prikazan u novembru 1990 godine.Odmah po prikazivanju dobio je odlične kritike i nekoliko miliona fanova.Tada je i postao najgledaniji film godine.

Lik Kevina tumači Mekoli Kalkin i on i dan danas drži rekord najplaćenijeg deteta-glumca,bez obzira što je davno već odrasla osoba.Prvi deo filma "Sam u kući" ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najplaćenija komedija svih vremena.


Sama radnja filma nije komplikovana ali je neverovatno zabavna.Našeg Kevina zbog velike gužve i porodičnog okupljanja,roditelji zaborave kada krenu na put.Tako on ostaje sam u kući koju žele da opljačkaju dva bandita.Hari,njega glumi Džo Peši i Marv,njegova uloga je meni lično mnogo zabavnija nego Harijeva,a Marva glumi Danijel Stern.Mislim da nema mnogo muškaraca koji mogu da vrište onako kao on.


Kako bi ih u tome sprečio i odbranio svoju kuću,Kevin smišlja razne zamke i postavlja ih po kući i dvorištu.Hari i Marv postaju žrtve Kevinove mašte i inteligencije.


Drugi deo-Mekoli Kalkin i 1992 godine ponovo je u ulozi Kevina,a Džo Peši i Danijel Stern i dalje upadaju u njegove klopke.Nisu se mnogo opametili,a Kevinu nije ponestalo inspiracije za pronalaženje načina na koje može da maltretira sada "Lepljive bandite".Priča se razlikuje i Kevin je izgubljen u Njujorku.

Ta promena,odnosno činjenica da Kevin ne ostaje sam u svojoj kući nije nimalo pokvarila film,možda je čak i bolji od prvog dela.


Treći deo-1997 godine Mekoli Kalkin je već bio tinejdžer,pa nije više mogao da glumi osmogodišnjeg dečaka.Zamenio ga je Aleks Linc i u ovom delu se sam u kući ne zove Kevin,već kao i glavni glumac u pravom životu,Aleks.Ne znam zašto su ovo promenili,možda zato što je sama uloga Kevina bila i napisana specijalno za Mekoli Kalkina.

Ni pljačkaši nisu isti sada ih ima četvoro.Ok jeste velika promena,prvenstveno u glumačkoj postavi ali ne mogu da kažem da je to pokvarilo film,lično meni se i treći deo jako sviđa.Prvenstveno jer se tada osmogodišnji Aleks Linc jako potrudio da ne pokvari utisak koji je na nas ostavio Mekoli Kalkin.Drugo,činjenica da u ovom delu jedan mali dečak pobeđuje grupu odraslih ljudi,kriminalaca sa "reputacijom".Jedina uloga koju ne volim je lik Aleksove komšinice,stare bakice koja ga povremeno čuva,nepotrebno je naporna.


Četvrti deo-Film iz 2002 druge godine,naravno ni Mekoli Kalkin ni Aleks Linc nisu mogli da glume malog dečaka,pa ih je zamenio Majk Vajnberg.U četvrtom delu ponovo se zove Kevin.I mislim da je on baš vešto "prekopirao" Mekoli Kalkina.Od mimike do samih pokreta.

Ovde se ponovo pojavljuje Marv ali ga ne glumi Danijel Stern,već Frenk Stjuart.Harija nema ali ima Marvove supruge i mame.Moderno odrađen film sa ok pričom ali po mom mišljenju ne može da priđe prvom,drugom i trećem delu.


Peti deo-iz 2012 godine sam gledala samo jednom,za razliku od prethodnih koje gledam najmanje po 2 puta godišnje.Kao komedija je ok ali ništa više od toga,čak mi i nije nešto preterano "držao pažnju".Ovde sam(sa svojom sestrom) ostaje Fin Bakster,njega glumi Kristijan Martin.Kuću pljačkaju ovaj put 3 lopova,a Fin i njegova sestra je brane.Peti deo mi se ne sviđa nešto posebno,iskreno sam očekivala mnogo više.Bez obzira na to,film kao film je smešan,nije gubljenje vremena ali svakako nije kao predhodni delovi,naročito ne kao prva tri.



Verovatno ne moram da naglasim da "Sam u kući" od mene ima sve moguće preporuke,naročito sada pred sam kraj godine.Ako ima onih koji još uvek nisu gledali,neka to obavezno urade,neće sigurno da se razočaraju.


A mi koji smo Kevinove avanture gledali x puta,gledaćemo ponovo.


Sve najbolje u Novoj godini i budite pametni i hrabri kao Kevin...


Izvor informacija o filmu:Wikipedia

Foto:Wikipedia








Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ideje za poklon...

Ruže od papira...kako napraviti....

Kako pobediti loš dan?

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)