Čokoladna torta...Recept...
U prethodnom postu pisala sam o pripremama za rođendansku žurku,danas delim recepte za dve torte koje su posle slavljenika bile glavne zvezde događaja.
Obe torte imaju po tri kore i sličan krem između,međutim dekoracija se dosta razlikuje.
Za koju god tortu da se odlučite biće vam potrebno:
-3 kore(patišpanj),kod nas su se koristile one kupljene,naravno možete i sami da ih napravite i ispečete kod kuće.
Recept za patišpanj:
-5 jaja
-5 kašika brašna
-5 kašika šećera
-1 prašak za pecivo (nije obavezno)
Navedene mere su za jednu koru.
Priprema:Pre nego da počnete sa samom pripremom,rernu uključite na 220 C da se zagreje.Pleh za pečenje namažite uljem i preko posipajte sa malo brašna,kako se kora ne bi zalepila.
Najpre odvojite belanca i žumanca.Belanca umutite mikserom u čvrst sneg.Zatim dodajte jedno po jedno žumance,muteći neprekidno.
Dodajte postepeno šećer i prašak za pecivo.
Kada se to dobro sjedini,dodajte kašiku po kašiku brašna,opet uz neprekidno mućenje.
Smesu sipajte u pleh i ostavite da se peče 20-30 minuta na 180 C.Vreme koje je potrebno da se ispeče zavisi od jačine rerne.
Da li je kora pečena kako treba proverite čačkalicom,ako se za nju lepi testo,to znači da još nije gotova.
Obe torte imale su i sličan krem.Jedina razlika je bila što je jedan imao i iseckane krem bananice.
Za čokoladni fil je potrebno:
-500ml slatke pavlake
-700g crne čokolade za kuvanje
Priprema:Pavlaku zagrejte na vatri srednje jačine,ali ne sme da provri.Kada se dovoljno zagreje u nju umešajte izlomljene komadiće čokolade.Mešajte na tihoj vatri sve dok komadići ne nestanu.Kada fil sklonite sa vatre biće tečan.Potrebno je da stoji 30 minuta u frižideru,da se malo stegne i ohladi,pa tek nakon toga možete da filujete tortu.Ako dodajete krem bananice,iseckajte ih i umešajte u krem pre nego ga stavite u frižider.
Iako su torte po ukusu bile slične dekoracija se dosta razlikovala.
Prva torta:Sliku možete da vidite na samom početku teksta,bila je dekorisana svim mogućim slatkišima koje slavljenik voli.
Druga torta:Dekoracija je ovde bila malo komplikovanija.Prvo je cela torta spolja bila filovana čokoladnim kremom,istim kao unutra.Zatim joj je trebalo 12h da se stegne u frižideru,da bi na nju mogli ukrasi.
Automobili i bager su igračke i nisu jestivi detalji.
VIKTOR,2,ulica i drvo su od fondana.Fondan je obojen najobičnijim prehrambenim bojama.
Kamenčići su bombone,koje se baš tako i zovu,mogu da se kupe u bolje snabdevenim slatkim kućama.
Zemlja je izmrvljen patišpanj,pomešan sa čokoladnim mrvicama.
U svakom slučaju,gosti su uživali u izgledu i ukusu torte,a mi i u samoj izradi,koja je bila neverovatno zabavna.
Коментари
Постави коментар