Filmovi koje vredi pogledati ovog 31.oktobra

Popularan američki praznik Noć veštica(Hallowen) polako postaje zanimljiv i kod nas.
Činjenica je da 31.oktobra ne idemo svi maskirani ulicama ali interesovanje za kostime postoji,naročito među decom i tinejdžerima.Isto tako,vidim da se sve češće organizuju žurke-maskembali,takmičenja i neka tematska fotografisanja.Sve to mi je jako zanimljivo.
Bez obzira da li idemo na neko takvo mesto, da li se slikamo,rezbarimo bundeve... ili ne,uvek možemo da pogledamo neki dobar film kod kuće.
Već sam više puta navela da nisam neki ljubitelj horora,tako da spisak filmova koji sledi jeste u duhu Noći veštica ali ništa preterano ili traumatično.Filmovi za opuštanje sa malom dozom jeze.

           "Noć veštica"(Hallowen)




 Ubedljivo najpopularniji film sa ovom temom,koji smo svi bar jednom gledali.Ako ne sve delove onda jedan sigurno.Majkla Majersa,zajedno sa onom bezličnom maskom i dobro poznatom muzikom,publika je prvi put upoznala pre više od 40 godina(1978).Ovaj tipično-američki horor,pun krvavih i nelogičnih scena ima 11 delova,najnoviji iz 2018.godine.Na ovakve horore su napravljene najbolje parodije,koje obožavam.U svakom slučaju,neko uvek mora da se saplete,padne,zaboravi da zaključa sva moguća vrata,udari ubicu svom snagom(a njemu ništa),povredi se na najbanalniji predmet.Zatim trči brže od Bolta,a Majkl ga korakom "noga pred nogu" bez problema stiže i ubija.

          "Strava u ulici Brestova"(A Nightmare on Elm Street)

Još jedan tipično- američki horor film,isto sa nekim nelogičnostima,ali drugačiji nego "Noć veštica"
Ono što je ovde originalno je ubica Fredi Kruger,koji žrtve proganja i ubija isključivo u snovima i po tome se razlikuje od drugih manijaka iz mračnih ulica i ludnica.
Film je režirao Ves Krejven,a Fredi je dobio ime po siledžiji koji je Krejvena maltretirao u školi.
Jeziva rukavica koju Fredi nosi,postala je dobro prepoznatljiv rekvizit i deo najrazličitijih kostima za noć veštica.Kada je glumac Robert Inglund prvi put stavio na snimanju,posekao se na nju istog trenutka.Rukavica je nekoliko puta bila pozajmljena za potrebe snimanja drugih filmova,dok u jedno trenutku nije misteriozno nestala.
I ovde imamo dosta krvavih scena,a na snimanju je korišćeno više od 2000 litara lažne krvi.
Film ima 7 delova,najnoviji je snimljen 2010.
Svakako vredi pogledati,jer se smatra jednim od klasika horor žanra.

                         Petak 13.


I Džejsona Vorhisa odlično poznajemo.Prvi deo je prikazan 1980.godine,oduševo je publiku i kritičare.Ima 12 delova.

                    Adams Family


Ovaj film nazivaju crnom komedijom,što i jeste ali je i neverovatno zanimljiv i nikako ne može da dosadi.Gledala sam ga mnogo puta i ne bi mi bio problem da odgledam ponovo.Sam film se zasniva na istoimenom crtanom filmu i prati čudnu porodicu Adams kroz njihove svakodnevne aktivnost.Njihova svakodnevnica je drugačija od drugih tako da je upravo to ono što ovaj film čini posebnim.
Anđelika Hjuston bila je nominovana za Oskara zahvaljujući ulozi Mortiše,koja je najviše proslavila.

                   "Vrisak"


Svi delovi,bez obzira da li ih gledamo redom ili ne.Lično mi se parodija "Mrak film"mnogo više sviđa i zbog toga sam zavolela i Vrisak.Nikakva posebna radnja,likovi sasvim ok,predvidive scene,a nekako ipak neodoljiv.Još jedan film koji uvek mogu da gledam.
  
                "Dečija igra"


Popularni Čaki,igračka sa fabričkom greškom,bar se tako čini na prvi pogled.Međutim,kasnije otkrivamo da on nije samo igračka,već duh serijskog ubice koji traži način da dobije ljudsko telo.Nije tipičan horor,više crna komedija i svakako preporuka od mene za Čakija.

           Zli vilenjak(Leprikon)

Možda nije previše popularan,ali ja sam ga pogledala više puta.Isto je crna komedija u pitanju sa nekim stvarno urnebesnim scenama.Većinski je svaki deo priča za sebe,pa nije neophodno da ih gledamo redom.

               "Slagalica strave"


Za razliku od predhodno navedenih,ovaj film nije nimalo smešan i ima dosta komplikovanu radnju.Ljubiteljima horora dopašće se svi delovi.Jako krvave,uverljivo napravljene i strašne scene koje utiču na psihu.

U svakom slučaju,iako većina horor filmova ima za cilj da gledaoce "cimne",odnosno da nekakav monstrum samo iskoči pred kameru u toku relativno mirne,pomalo napete scene,vredi pogledati bar neke od njih.Mala doza adrenalina i te napetosti je sasvim ok.Zatim, komentari tipa "Vidi se da je maska","Pazite sad će da iskoči","Gde ide da gleda podrum koji niko nije otvorio 100 godina" ako gledate u društvu su neprocenjivi.
Ukoliko odlučite da gledate sami,sa isključenim svetlom naravno,biće neprocenjiv onaj osećaj kad shvatite da vam se baš nakon filma ne ide u WC,ne gleda kroz prozor ili ne ulazi u sobu gde svetlo tek treba da uključite.

Fotografije:Google slike





Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ideje za poklon...

Kako pobediti loš dan?

Ruže od papira...kako napraviti....

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)