Sajder od jabuke i kruške(recept i način pripreme)
Sajder(Cider) je aromatično piće jakog i prijatnog mirisa,a izuzetnog ukusa.
Najčešće imamo dve vrste sajdera.Jedan je sa manjim procentoma alkohola,često penušav(gaziran),koji se služi rashlađen kao aperitiv.
Druga vrsta u sebi ne sadrži alkohol već samo kuvani sok od voća,kome se po želji i ukusu dodaju začini.Služi se kao topao napitak i idealan je za jesen i zimu.
Današnji recept je za bezalkoholnu varijantu pa je odličan i za decu.
Sastojci:
-Jabuke(3-5 većih ili 6-7 manjih)
-Kruške(2 velike ili 4 male)
-Šećer(po ukusu)
-1L vode
-Začini(cimet,vanilin šećer ili neki drugi po želji)
Priprema:
Jabuke i kruške operemo i oljuštimo koru.Zatim ih sečemo na kriške(može i sitne kockice) i ubacimo u 1 litar vode.Kuvamo 15-20 minuta na temperaturi srednje jačine dok ne postanu meke.Zatim dodajemo šećer,ja sam na 1L vode dodala 4 velike kašike. Kada se šećer otopi dodajemo začine,ja sam koristila samo cimet.
Kuvamo još 10 minuta.Kada se malo ohladi sipamo u šolje.Neko voli samo čist,neproceđen ili proceđen sok,a neko voli i sa komadićima voća unutra.I jedna i druga varijanta je odlična.
Коментари
Постави коментар