Zebra kolač

 


Kao i kolač sa višnjom koji često pravim i o kome sam već pisala na blogu  https://anjapisednevnik.blogspot.com/2020/06/kolac-sa-visnjama-po-bakinom-receptu.html,"zebra" takođe spada u starinske,brze i jednostavne kolače izuzetnog ukusa.Pored toga je i atraktivnog izgleda pa skoro da i nema potrebe da se dodatno ukrašava.


Kako bi napravili "zebru" biće nam potrebno:


-2 jaja

-200g šećera

-200g brašna

-1 prašak za pecivo

-1 kašika kakao praha

-100ml ulja

-100ml vode


Priprema:

Umutiti jaja,šećer i ulje.U posebnu činiju pomešati brašno sa praškom za pecivo,zatim postepeno sjediniti.Nikako sve odjednom.

 Smesu delimo na dva dela.Kakao prah razmutiti u malo tople vode i pomešati sa jednim delom smese.Druga ostaje bela.


Najbolje je koristiti okrugli kalup,pleh ili tepsiju.U kalup koji prethodno premazujemo sa malo ulja, sipamo prvo tamnu smesu,toliko da prekrije dno.Kašikom stavljamo svetlu smesu u sredinu tamne.Taj postupak ponavljamo sve dok ne potrošimo obe smese.




Kolač pečemo u rerni na 180 stepeni 30-40 minuta,sve zavisi od jačine rerne.Da li je kolač gotov proveravamo tako što ga izbušimo čačkalicom.Ako se testo lepi za čačkalicu mora još da se peče.


Prema  starom receptu,"zebra" kolač se preliva sa puno šerbeta.Ja sam prelila sa vrlo malo,samo toliko da kolač postane mek.Odozgo sam ukrasila istopljenom čokoladom.


Šerbet kuvamo koristeći istu količinu šećera i vode,npr.šoljica šećera-šoljica vode ili po 2 zavisi od ukusa.Hladan kolač prelijemo vrućim šerbetom ili obrnuto,nikako vruće-vruće ili hladno-hladno.






Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ideje za poklon...

Ruže od papira...kako napraviti....

Kako pobediti loš dan?

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)