Mali trikovi za uspešno kuvanje

Sama činjenica da nismo svi kuvari-profesionalci,neke od nas može da obeshrabri i dovede do situacije u kojoj bežimo što dalje od kuhinje.Kuvanje je profesija,kao i sve druge.Da bi naučili dobro da kuvamo potrebno je vreme,vežba i znanje.Međutim,uvek možemo da iskoristimo nekoliko trikova,kako bi naša jela bila lepa i ukusna,bez godina vežbe.

  1. Recepte uvek čitajte pažljivo.Bez obzira da li čitate iz bakine stare sveske ili sa nekog internet portala,uvek pažljivo pratite,kako ne bi propustili neki korak.Ovo se najviše odnosi na složenije recepte koji zahtevaju duže vreme pripreme.
  2. Prilagodite recept svom ukusu.Ukoliko originalni recept kaže:"Dodajte ljuti sos",a vi ne jedete ljutu hranu,sastojak zamenite nečim drugim ili ga jednostavno izostavite.
  3. Čitajte komentare.Većina nas pronalazi recepte na raznim internet stranicama i blogovima,gde ispod samih recepata imamo i komentare ljudi koji su ih već isprobali ili imali neki problem u toku pripreme.Mnogo korisnih stvari možemo da naučimo iz iskustva drugih.
  4. Nove recepte isprobajte kad ste sami.Ako kuvate za neku proslavu i više ljudi,ne probajte recept prvi put.Tada kuvajte proverena jela u koja ste sigurni.
  5. Namirnice.Ako je neka namirnica manja,obično se peče kratko vreme na visokoj temperaturi.Ako je veća,treba joj više vremena i slabija temperatura.
  6. Seckanje.Uvek koristite oštre noževe.Kako bi lakše i tanje iseckali npr.slaninu ,ostavite je 10-15 minuta u frižider,pre seckanja. Isto važi i za druge namirnice,koje počinju da se tope na sobnoj temperaturi.
  7. Previše soli.Ne očajavajte ako ste presolili jelo.Naseckan krompir upija višak soli(posle ga izvucite i bacite).Isto tako kašičica šećera može da neutrališe previše slan obrok.
  8. Jelo obavezno probajte.Pre nego servirate obrok sebi i drugima,probajte.Tako možete da procenite da li treba da se doda još neki začin ili ste preterali.
  9. Ne budite strogi prema sebi.Ako jelo nije uspelo,uspeće sledeći put.Čak i najveći profesionalci prave greške.
  10. Uživajte.Kuvajte kad ste raspoloženi.Priprema hrane trebala bi da predstavlja uživanje,a ne obavezu.
Foto:Google slike

Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ruže od papira...kako napraviti....

Ideje za poklon...

Kako pobediti loš dan?

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)