Kako brzo očistiti kuću?


Čitam skoro status jedne rođake na FB-u,napisala je nešto u fazonu:"Kupila sam neku magičnu krpu i ostavila je na lom i haos u kući i ništa,nije magična.Prevara"...

Stara fora ali meni svaki put smešna.I ja sam kupila 5 ili 6 tih magičnih krpa i stvarno nisu magične,nisu ništa očistile same,sve sam morala ja.

Koliko god čišćenje za većinu ljudi predstavlja deo svakodnevne rutine,ima dana kad nam životni prostor izgleda kao da je tasmanijski đavo prošao kroz sobu.

Najbolji mogući savet koji možemo da dobijemo za uvek urednu kuću je "Čisti odmah" i tu nema nikakve nauke,matematike,misterije ni magije.Ono što se prospe,obriši.Ono što si uzeo/la vrati na mesto.Staro i oštećeno baci.Šta ne koristiš pokloni/prodaj/baci.Šta je prljavo,odmah očisti....U teoriji jednostavno,u praksi nije baš tako.Razloga zašto nešto nismo očistili odmah ima mnogo kao i izgovora,da se ne lažemo.


Ne znam nijednu magičnu formulu za uvek urednu kuću ali znam nekoliko stvari koje treba izbegavati i nekoliko onih koje su poželjne prilikom uređenja prostora:


👎Crni nameštaj.Kod nas u kući je dobar deo nameštaja kombinacija crno-crvene boje.Crvena je ok ali kada imate crni nameštaj(iako izgleda jako elegantno i moderno) spremite se da veći deo vremena provedete sa krpom u ruci ako želite da izgleda čisto.Ono što bi brisali jednom u 3-4 dana sa površine u nekoj drugoj boji,sa crnih površina brisaćete jednom dnevno.



👎Ni beli nameštaj nije mnogo bolji.Srećom kod nas ima samo par belih površina pa se brzo očiste.Primetićete i nešto čudno-kad prašina padne na crnu površinu-bele je boje,a ako pada na belu površinu onda je crna.


👎Otvoreni kuhinjski elementi.Kao što možete da vidite na slici ispod,kada smo naručivali kuhinju birali smo da ima više otvorenih polica nego zatvorenih ormarića.Početnička greška.Sve to izgleda prelepo i moderno ali kada je održavanje u pitanju ima da perete i čistite i kad mora i kad ne mora.

Na primer,čaše za šampanjac ne koristimo svaki dan,oprane stoje na otvorenoj polici.Normalno na njih pada prašina pa se peru bez obzira što nisu korišćene.Da su u zatvorenom ormariću za tako nešto ne bi bilo potrebe.

Isto tako,kada imate otvorene kuhinjske elemente treba da vodite i računa šta je kako poređano jer je  upadljivo.Lepo ali za održavanje jako zahtevno.


👎Ormari sa malo polica.Uvek,ali baš uvek taman kupili najnoviji,najkvalitetniji i najlepši mogući ormar,ako nema dovoljno polica doplatite ili angažujte nekoga da ih posebno napravi po meri.


👎Čupavi tepih.Užas i katastrofa za održavanje.Ukoliko neka sitnica(npr.dugme) padne na njega,nestaje kao da imate Bermudski trougao u sred sobe.Dakle,čupavi tepih za prostorije koje se svaki dan koriste od mene ima jedno veliko NE.


👍Crne površine su jako zahtevne ali kada je u pitanju sudopera(kod mene crna granitna) upravo ova kombinacija je pun pogodak.Granit se brzo i lako čisti,a ukoliko preskočite slučajno neki deo neće da se vidi.



👍Površine jarkih boja ili u boji drveta.Naravno da će i na njima da se vidi prašina ako ne očistite 10 dana ali u odnosu na crnu i belu je Raj.


👍Ukrasne korpe i kutije.Ne samo što izgledaju prelepo već su i neverovatno korisne.Sve one sitnice koje ne znate gde bi stavili,potrebne su vam ali prave nered,stavite u takve kutije.Ne kažu džabe da valja spojiti lepo i korisno.


Još nekoliko saveta kojih se rado pridržavam:


💓Ambalažu,kese i kutije u kojima je bila hrana bacite odmah.Ne želite mrave i bube u kući.


💓Stvari uvek odnesite u prostoriju gde ih najviše koristeite.Ne treba vam toster u hodniku ni lopata za sneg u kuhinji.


💓Odeću ubacujte u mašinu za veš čim se sakupi dovoljno.Ne čekajte da počne da "preliva" iz korpe.


💓Kupite zavese,stolnjake i dekorativne jastučnice koje se ne peglaju.


I za sam kraj onaj najlepši savet:Dekoracija.

Dekorativni predmeti nisu neophodni,zahtevaju i oni održavanje ali su jako zabavni i čine život lepšim.

Zidna dekoracija sa šaljivim natpisom u kuhinji je pun pogodak

Sovice su mnogo popularne poslednjih godina i lako se uklapaju u svaki enterijer.Ove na slici napravila je moja mama i one su izuzetno drag poklon.


Ovaj mostić od polimerne gline pravila sam baš pred doček Nove godine ali se nekako lepo uklopio pa i sada stoji na polici za TV.


Skoro sam od kinetičke gline napravila ove magnetiće.Sad krase frižider i podsećaju nas da je proleće,bez obzira što se pogled kroz prozor trenutno ne slaže sa tim.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ideje za poklon...

Ruže od papira...kako napraviti....

Kako pobediti loš dan?

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)