Španske serije...iz mog ugla

                    
                    Kao što sam već navela,u nekom od prethodnih postova, od detinjstva sam veliki fan španskih serija.Iako i sama znam da sve one liče jedna na drugu i kad odgledaš jednu kao da si gledao sve,ima nešto u tim skoro nerealnim pričama,što me ostavlja bez daha.Kako su ih sada ,na televiziji zamenile,turske, (sa tužnim krajem) i indijske,(bez kraja),primorana sam da ih gledam online.Što nije uvek loše,jer sada ne moram da čekam sledeći dan i sledeću epizodu.Mana je što se ponekad previše unesem,jer uvek,ali baš uvek,epizoda bude prekinuta,u pola neke dugo očekivane scene,od koje zavisi sledećih 50 epizoda.
                   Pošto sam skoro pa postala pravi expert za ovu vrstu serija,evo kako neka od njih izgleda u mojoj interpretaciji.Verujem da će moji istomišljenici posebno da uživaju čitajući.
                 

                                         I-deo-Uvodna priča i susret sa likovima


                    Na samom početku,prva scena,prve epizode,krupan kadar,nasmejanog lica naše glavne glumice,čije će avanture da pratimo kroz svih 150 epizoda( u daljem tekstu zvaćemo je Lola odnosno Lolita,što je njen nadimak).Naša draga Lola,ima sve moguće vrline,koje je čine previše dobrom,da bi bila stvarna.Prelepa,poštena,moralna,religiozna,vredna,može sve,nikad nije umorna...ali Lolu život nije mazio.Ona živi u staroj i trošnoj kolibi,sa polu-pokretnim dedom i slepom tetkom,u najgorim mogućim uslovima i siromaštvu ,roditelje je davno izgubila.
                    Na drugoj strani,grada,i ove priče,imamo apsolutno suprotan stil života od Lolitinog.Imamo uglednu i bogatu porodicu,koja živi u velelepnoj vili,na najelitnijoj lokaciji u gradu,koji  na ovaj ili onaj način,u principu pripada njima.Sama porodica se sastoji od mame,tate,2 sina,od kojih je jedan već  oženjen ,a drugi,mlađi je naš glavni lik(u daljem tekstu,zvaćemo ga
Fernando).U drugom krilu ove vile,žive baba i deda ,našeg glavnog junaka.Njima se svi ostali junaci obraćaju sa Don,odnosno Donja,pa tek onda ime.Takvo obraćanje,u španskim serijama,je rezervisano samo za one likove,na vrhu hijararhijske lestvice.
                Naravno,gore navedeni,su samo oni kojima je set sa snimanja serije postao druga kuća,a uloge koje tumače,drugi identitet.Pored njih pojaviće se se još mnogo likova,koji će svako na svoj način,doprineti zapletu i kasnije raspletu serije.

                                     II-deo-likovi

                  U ovom delu,navodim i  opisujem samo one najvažnije likove,jer ako bi krenula da pišem o svima,tekst bi bio duži od serije.Ono što je BAŠ svima zajedničko je plakanje.Plaču svi,od prve do poslednje epizode.Plaču i muškarci i žene,mladi,stari,glavne i sporedne uloge,statisti,kaskaderi...Plaču zato što su srećni,zato što su tužni,jer je neko umro ili niko nije umro.Plaču kad su ostavljeni,i kad su voljeni.Ne može čovek da im ugodi,samo plaču.
                LOLA-Kako smo već rekli,devojka za primer,koja je već prošla sve krugove pakla (ili se bar u početku tako čini).Ona je naivna i  vedrog duha,pokušava svima da pomogne,što joj se često obije o glavu.Kad se zaljubi, spremna je da žrtvuje sve za svoju ljubav,zbog čega često biva povredjena,na najokrutnije načine.
              FERNANDO-Lep,pametan obrazovan momak,iz dobre kuće(svaka bi ga majka za zeta),suprotnost svog starijeg brata i njegove žene.Kao i Lola i on je spreman da se suoči sa svim preprekama ,u ime ljubavi.
               LOLINI DEDA I TETKA-Dobroćudni starac,bez obzira što je slabo pokretan ,spreman je sve da žrtvuje,za sreću svoje ćerke i unuke.Tetka,iako slepa,ona je izuzetno pametna,daje najbolje savete,Lolin oslonac i druga majka.
              FERNANDOVI RODITELJI-Mama,baš onaj tip osobe,koji ne želite da imate za svekrvu.Pokvarena i zla,od prve do poslednje scene,ona zagorčava život  ostalim likovima,prava DRAMA QUEEN.Međutim,ona je i  žena iz visokog društva,posesivna majka i supruga,koja fenomenalno izgleda.Uvek po poslednjoj modi obučena,umesto toplih sobnih papuča,koje svi volimo,ona kroz kuću ide u štiklama.Našminkana,uvek,baš uvek,i kad spava,i kad se budi,u bazenu,ispod tuša...Tata, on je jedan od onih likova,za koje ne znate da li su negativci ili ne.Miran,povučen tip,pristojnog izgleda,posvećen svom poslu i porodici.Radno mesto mu je kancelarija,njegove privatne firme na 128.spratu,kroz čije se prozore pruža pogled od milion dolara.Svoj ofis,uvek,ima i u vili,gde može da se osami,i bar za trenutak pobegne od svoje naporne familije.Kroz epizode polako otkrivamo da i on ima svoju mračnu stranu....
             FERNANDOV BRAT I NJEGOVA ŽENA-Brat,toliko drugačiji od našeg Fernanda,da odmah na početku kapirate da je usvojen.Drzak,zao,kockar i raspikuća,,ima oko 35 godina,i ni jedan radni dan u životu.Oženjen,jedino prema svojoj ženi divan i romantičan, nema dece.Njegova žena,verovatno najlepši lik u seriji,ali i jedan od najnegativnijih.Svekrvina desna ruka,dok čeka trenutak da joj zabode nož u leđa i postane gazdarica cele kuće.Udala se iz koristi,svog muža,ni bilo koga drugog,osim sebe ne voli.Po ceo dan se šminka,lakira nokte i češlja kosu.Izlazi na najskuplja mesta,odlazi u najbolje spa i šoping centre.U nekim situacijama,toliko dobar manipulator,da i gledaoce ispred malih ekrana,može da natera da navijaju za nju.
           FERNANDOVI BABA I DEDA.-Oni ovde zapravo vuku sve konce.Sa zajedničkih 20 prstiju, stvorili su sve što imaju.Kao mladi izvukli su se sami iz najgore bede,svojim poštenim radom,bez ičije pomoći.Baba (Donja)-funkcioniše po principu"Čujem i vidim samo ono što hoću".Ona jedina može da obuzda zlobu svoje snajke,za koju je davno govorila sinu da"Ne dovodi to u kuću".Deda(Popularni Don),kao i njegov sin,tih i povučen,neguje svoje ruže i hrani golubove.Međutim,iako star,vrlo je uticajan i moćan,onaj kome se svi obraćaju, onda kad nema izlaza.
               

                                    III-Deo-Epizode

             Kako smo već saznali naš Fernando je vredan,pa svaki dan pomaže ocu u kancelariji i priprema se da preuzme posao,kad ovaj dovoljno ostari.Sa druge strane i lepa Lolita je vredna i odlučila je da potraži posao,i to baš u firmi gde radi Fernando.Ona je normalna osoba,koja se ne stidi nijednog posla,ako je pošten.Dobija posao čistačice,koji radi odgovorno i predano,uz konstantno ponižavanje koje trpi svaki dan,od strane svojih nadređenih,svih osim, pogađate,Fernanda.
             Tako se oni jednog dana sudare na ulazu u lift,on prevrne njena kolica,puna sredstava za čišćenje,a metle i četke se razlete po celom hodniku.Tu joj on pomaže da ih pokupi,sevaju pogledi i varnice na sve strane,praćeni naslovnom muzičkom temom same serije.U nastavku,odlaze na prvi dejt,kriju svoju vezu od javnosti,i pronalaze svoje tajno mesto za  sastanke.Uglavnom to bude neki park,u kome,za divno čudo nikad nema drugih ljudi.Sve se ovo dešava između 1. i 20.epizode ,od prilike.
            U nastavku,od 21.do 30 epizode,oni odlučuju da jedno drugo predstave porodicama.Lolini deda i tetka su oduševljeni šarmantnim i plemenitim Fernandom,i zaljubljeni par ima njihov blagoslov.
             Sada dolazimo do onog težeg dela.Lola prvi put ulazi u Fernandovu kuću.Iako se baš potrudila da se dotera,njena odeća govori o njenom materijalnom statusu.Vidljivo očarana uslovima u kojima njen izabranik živi,postaje trn u oku buduće svekrve i jetrve.Nekako uspe da preživi svečanu večeru,postavljenu na kilometarskom trpezarijskom stolu,ove vile.Konstantna ponižavanja i cinizam sa njihove strane,podnosi junački i sa osmehom na licu,praveći se da ne kapira o čemu se zapravo radi.Kada ode kući,ona se sva uplakana još od vrata,baca na svoj krevet i tako,sa glavom nabijenom u jastuk,dočeka zoru.U međuvremenu naš Fernando,se posvađa sa celom familijom,i besan napušta kuću,preteći da neće nikada više da se vrati.To posebno pogađa njegovu majku,koja je sad,više nego za stolom ogorčena na dragu Lolitu.
              Između 30. i 60. epizode,ona pokušava da na sve načine zagorča život Loli i odvoji je od svog sina.U tome joj najviše pomažu snajka i stariji sin.Otac,odnosno muž,se drži po strani.
                I kako to obično ide u španskim serijama,neko mora nevin,ni kriv ni dužan da ode u zatvor.Ovde su se crni oblaci sudbine nadvili nad Lolitom.Uz pomoć svoji veza i poznanstva iz mladosti,naša svekrva,je šalje u zatvor,zbog nekog gnusnog zločina.Od 60 do 100. epizode,pratimo Lolin život u zatvoru,gde je ona ponovo žrtva,maltretirana od strane svojih zatvorskih cimerki i prljave i pokvarene čuvarke.Ima samo jednu prijateljicu,dragu i ljupku,najstariju osuđenicu,koja je u zatvoru jer je u samoodbrani nekoga davno ubila.Naravno nikad se nije dokazalo da je to bila samoodbrana,i od tad ona trune u zatvoru.U međuvremenu,Fernandito,nalazi način da svoju voljenu izvuče iz zatvora.Na njeno mesto upada pokvarena čuvarka,a nekako se i dokazuje da je slatka zatvorska bakica,ustvari bila žrtva a ne počinitelj tog zločina ,zbog kog je već 25 godina u zatvoru.Ruku pod ruku sa Lolom i ona izlazi iz zatvora,i postaje njena,sada već treća majka.
                 Od 100. do 120. epizode,gledamo odlučnog Fernanda,koji ne odustaje od ideje da svoju ljubav oženi i dovede u vilu,gde bi i ona živela sa svim ostalim članovima.Kako svoju majku,snajku i brata,nikako ne može da ubedi u sve to ,za pomoć  se obraća babi i dedi(Don I Donja),koji u roku od pola sata sve,kao nekom magijom,dovode u red.Eto naše Lole,sada je u ovom prekrasnom zdanju.Tu normalno njene muke ne prestaju.Ponovo je izložena maltretiranju.Od bubašvaba koje joj je zla šefica osoblja, po naredbi njene svekrve, podmetnula u ručak,preko spaljenih novih haljina u dvorištu,do optužbi da podkrada članove svoje nove porodice.
               U 121.epizodi,Lolu i Fernanda konačno pogleda sreća.Neizostavna scena svake sapunice je ona u kojoj glavna glumica pada u nesvest.U narednih nekoliko epizoda,boravimo u bolnici,koja više liči na neki hotel sa 5 zvezdica,nego na bolnicu,i tu saznajemo da je naša glavna junakinja trudna.
                 Ovu radosnu vest,odluče da prvo podele sa Lolinom tetkom,koja od sreće,na licu mesta progleda,i dedom,koji iako se jedva kreće pomoću štapa, sada skače,po već renoviranoj, staroj kolibi u kojoj živi oduvek.
                 Za onim kilometarskim trpezarijskim stolom u vili,ovu vest dele i sa Fernandovom porodicom.Iako su utisci podeljeni,vest najviše pogađa njegovu snajku,koja ne može da ima decu.Španska serija ne bi bila potpuna,kad neka trudnica,kojoj se trudnoća još ne vidi,ne bi bila gurnuta niz stepenice.Za to se lično postarala naša zla lepotica, snajka,koja sad svoju ljubomoru otvoreno pokazuje.Opet bolnica ,sa 5 zvezdica,trema,čekanje,sad već i mi gledaoci grickamo nokte i plačemo.Na sreću,Lola prolazi samo sa par modrica,dok beba u njenom stomaku ostaje nepovređena.Sve ovo se desilo između 125.i 145 epizode.
                Sam rasplet svih događaja,režiseri uglavnom odluče da zguraju u naredne 4 epizode.Tu se otkrivaju sve mračne strane i tajne svakog lika.Zli, stariji brat saznaje da je usvojen i postaje primeran čovek,naša snajka zatrudni i porodi se,postaje i ona dobra,sad voli svog muža i zajedno uživaju.Lolin deda i bakica iz zatvora se smuvaju,a tetka se udaje i odlazi da po prvi put vidi svet van kolibe.Zla svekrva,posle nervnog sloma,završava u bolnici,gde je po prvi put vidimo bez šminke i natapirane frizure,bosu i u običnoj spavaćici,dok i dalje ima savršeno izmanikirane crvene nokte.Njen suprug,je sve vreme uz nju i pruža joj podršku.Tek ovde se briše svaka sumnja,po kojoj bi on mogao da bude negativac. iako ima neke svoje loše strane.Don i njegova Donja,odlaze,držeći se za ruke,u raj,i to je verovatno,za nas gledaoce najtužniji deo.Ali kakva bi to španska serija bila,ako niko nije muerto, a mi,gledaoci ,kao i ekipa sa druge strane TV-a,uplakani.

                                     150. epizoda -Venčanje

             Poslednja epizoda je uvek rezervisana za venčanje.Iako su naši junaci bili u braku,nikad do sad nisu napravili svadbu,o kojoj su budni sanjali.Njihovo dete je davno rođeno,sad već poraslo i nosi njihove burme,dok ih oboje prati do oltara.Oltar je postavljen na nekoj popularnoj plaži . Svi gosti,su ležerno obučeni i bosi,a sam sastav zvanica čine svi glumci i statisti,koji su se pojavljivali u seriji.Umesto vela,kosu naše Lole krasi veliki cvet,koji je odličan dodatak lepršavoj beloj venčanici. Fernando uz košulju ima pantalone podvijene do kolena,a cipele za venčanje,nije ni kupovao.
            Poslednja scena,poslednje epizode prikazuje poljubac našeg para,dok u pozadini ponovo ide,naslovna muzička tema serije.Slika tu ostaje ukočena i preko nje se velikim slovima ispisuje,                                                               -KRAJ SERIJE-
                                     
             
                

Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ruže od papira...kako napraviti....

Ideje za poklon...

Kako pobediti loš dan?

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)