Ljubav i brak...iz mog ugla





    Stvarno obožavam filmove,serije emisije...sa srećnim krajem.Svi znamo one scene tipa venčanje,svadbena zvona,osmesi,igra,na kraju poljubac,slika se tu ukoči pa se preko celog ekrana ispisuje KRAJ SERIJE.

   Upravo tu nije kraj,već priča tek počinje.Zapravo svadbena zvona nisu nikakav uslov za brak.Autogrami na dnu dokumenta ne određuju da li će on da bude uspešan ili ne ,to određujemo sami.Zakonske formalnosti nemaju nikakve veze sa ljubavlju i poštovanjem.Mislim da sam čin venčanja treba da bude jedna od najlepših stvari u životu i nikako se ne slažem da to mora da se uradi,eto samo da bi se uradilo.Ali o tome u nekom od narednih tekstova.

   Danas pišem o ljubavi koja je potrebna da bi brak(sa venčanim listom ili bez) uopšte mogao tako da se nazove i da bi bio uspešan.
   Sa svojim partnerom sam 9 godina,od toga 4 živimo zajedno i  imamo dete.Ako sve to uzmem u obzir,smatram sebe za osobu koja što se teme  ljubavi i braka tiče,može da odgovori na neka pitanja,prvo sebi,pa tek onda ostalima.
   U nastavku,pisaću baš o tim pitanjima u vezi ljubavi i braka,koje sam sama sebi postavila,kao i o onima koja su mi postavljali drugi ljudi.

-Prvo pitanje,godine.
   
    Sada imam skoro 28 godina,isto kao i moj suprug.Vezu smo započeli sa 19.Neki kažu da je to previše rano za nešto ozbiljno.Ja kažem INDIVIDUALNO JE.Neko je spreman ranije,neko kasnije,sve zavisi od osobe do osobe.Što se pravih godina za ulazak u vezu tiče,ništa nije pogrešno.

-Ljubav ili poštovanje,šta je važnije?

    Od više osoba sam čula da je poštovanje najvažnije u braku.Slažem se da je važno,ali nije važnije od ljubavi.Kada nekoga volimo naravno da ga i poštujemo,nekako jedno se nadovezuje na drugo.U stvari,možemo neku osobu da poštujemo a da to nema veze sa brakom.Poštujemo porodicu,prijatelje...ali sa njima nismo u braku.Kod mene,ljubav na prvom mestu.

-Da li su deca temelj uspešnog braka?

  Naravno da nisu.Deca su deo braka,ali nikako osnova.Tamo gde je brak dobar,biće još bolji sa decom.Međutim,tamo gde nije,sa decom biće još gori.I ovde dolazimo do zaključka da je ljubav između supružnika najvažnija.


-Da li u uspešnom braku ima mesta za svađu?

  Normalno da ima.Čak i kada je osoba koju ste izabrali da sa njom delite život u pitanju,nećete uvek da se složite u svemu.Zapravo to ne bi bilo normalno jer ne postoje dve osobe na svetu sa potpuno istim razmišljanjem.Važno je samo da se svaka svađa završi brzo,još brže zaboravi,a problem reši.Isto je važno da o nesuglasicama sa svojim partnerom ne razgovarate sa drugim ljudima.Lične i porodične stvari to treba i da ostanu.


-Da li sa partnerom treba da razgovaramo o prošlosti?

   Sasvim je u redu da neko sa kim živimo zna delove naše prošlosti,kakva god ona bila.Međutim,pre nego da postavite neko takvo pitanje,razmislite dva puta.Prvo pitajte sebe da li bi zapravo želeli da znate odgovor.Zatim,da li ste vi spremni da odgovorite na to pitanje koje želite partneru da postavite.Ako je vaš unutrašnji odgovor u oba slučaja DA onda pitajte.Ako nije razmislite još jednom.
  Uvek imajte u vidu da je vaš partner(kao i vi) živeo i pre veze/braka sa vama,neznajući da će nekada da budete zajedno,odnosnó da će da vas upozna i zavoli.

-Šta je normalan model ponašanja u braku?

  Normalno je sve,na šta OBA partnera pristaju i time ne povređuju jedno drugo ili bilo koju osobu.

-Kakav sex je normalan u braku?

   Slično kao i predhodno,nema univerzalnog pravila.U sexu je normalno sve ono što odgovara i jednom i drugom partneru i na šta pristaju zajedno,koliko god se to nekom činilo čudno ili bilo "nenormalno".Zapravo,ovde nije ni poželjno da druge osobe znaju šta se dešava u spavaćoj sobi.



-Ako u braku dođe do prevare,ko je kriv?

   Uvek ali baš uvek je kriv samo onaj ko vara,ne prevaren,ne onaj sa kim vara.Nikada ne "padajte" na one priče,bilo je slučajno,bio/la sam pijan/a.Takve fazone možete da prodajete i verujete u njih ako idete u srednju školu,sve posle toga je apsurdno.Odluka o prevari je svesna i ne može da se desi slučajno.Takođe,ukoliko znate da postoji mogućnost da pijani ne znate šta radite,nemojte da pijete.Upotreba,odnosno zloupotreba alkohola je isto lična odluka,niko neće silom da vam sipa piće u grlo.

-Može li brak da opstane posle prevare?

  Neki ljudi mogu da oproste prevaru,ali većina ne.Brak može da opstane sigurno,a da li će u njemu i tada biti ljubavi i poštovanja zavisi od osobe do osobe,nema pravila.Najverovatnije ne.



-Da li možemo da sprečimo prevaru?

 Samu odluku druge osobe ne,jedino možemo  da odlučujemo za sebe.Ljubomorne scene,zabrane,skandali,proveravanje poruka,pretrisanje tašne... neće da spreče prevaru.Međutim,ima stvari koje možete da uradite,kako bi šanse da do nje dođe bile manje:


-Ovde se vraćamo na početak priče,odnosno na ljubav.Nikako ne smemo da zaboravimo na nju.Kakve god probleme i obaveze da nosi život na osobu koju volimo jednostavno ne smemo da zaboravimo.


-Neki stručnjaci kažu da do prevare najčešće dolazi onog trenutka kad svog partnera počnemo da uzimamo "zdravo za gotovo",a ja se sa tim apsolutno slažem.Odnosno,kada se ponašamo prema partneru kao da je on u obavezi da nas voli.Niko nema takvu obavezu,ljubav se zaslužuje i međusobno uzvraća,svaki dan,bez izuzetka.

-Kažu i da se prevara desi kada karijeru,druge osobe(prijatelje,rođake ili čak decu),hobi,sport ili nešto drugo stavimo ispred partnera,zapravo,kada nam partner više nije prioritet.Ako želite uspešnu vezu/brak,partner mora da bude na prvom mestu,sve ostalo izgradićete zajedno.




-Isto može da se dogodi i kada ne provodite zajedničko vreme,kada živite zasebne živote.Koliko god obaveza da imamo,najmanje jednom nedeljno možemo da odvojimo vreme za neku zajedničku aktivnost,nasamo.Izlazak,gledanje filma,zajedničko kuvanje,igru(društvenu ili kompijutersku) ili jednostavno dug razgovor uz kafu...





Коментари

Популарни постови са овог блога

Najbolje poruke i čestitke za rođendan

Dekoracija za Uskrs...Venčić od papira...

Srećan rođendan-na 15 jezika

Dekoracija za dvorište-cveće i ukrasi

Film Aladin(2019)...iz mog ugla

Najbolje čestitke i poruke koje sam dobila za 8.mart

Ideje za poklon...

Ruže od papira...kako napraviti....

Kako pobediti loš dan?

Dekoracija za Uskrs-Uskršnje drvo(SLIKE+VIDEO)